lauantai 28. elokuuta 2010

Haaveiletko matkasta maailman ympäri?


Budjetti: Älä keksi pyörää uudestaan tai tee turhaa selvitystyötä, joku sen on kuitenkin jo tehnyt. Eräs suomalainen pariskunta on tehnyt erittäin hyvää dokumentaatiota oman maailmanympärimatkansa reiteistä, budjeteista ja hyvistä paikoista. Erityisesti heidän koostama maakohtainen budjettiarvio on hyvä työkalu pidempää reissua suunnittelevalle. Täältä löytyy lisäksi erittäin kattava englanninkielinen budjettimatkaajan tietopankki. Check!

Oppaat: Ilman matkaopasta matkaaminen voi olla joidenkin mielestä jännittävää. Minusta se on vain typerää. Oppaista saa paljon perustietoa maista, kulttuureista, paikkojen historiasta ja hintatasoista. Erityisesti niissä olevat kartat tulevat usein tarpeeseen. Luonnollisestikin oppaiden tarjoamia perustietoja kannattaa kartuttaa juttelemalla paikallisten ihmisten ja muiden reissaajien kanssa. Yleensä ihmiset kantavat parasta tietoa mukanaan. Hyviä englanninkielisiä oppaita tekevät ainakin: Lonely Planet, Foot Print ja Rough Guide. Itse suosin listan ensimmäistä, erityisesti sen karttojen vuoksi. Suomeksi mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa voi löytää Mondon matkakirjoista. Kaikista niistä ei kuitenkaan löydy karttoja tai ovat tosi huonoja, jolloin ne pitää hankkia erikseen.

Lennot: Halpalentoyhtiöitä ja erilaisia lentojen hintavertailusivustoja on niin paljon, että niiden vertailu tuntuu välillä erittäin raskaalta. Tässä muutamia hyviä sivustoja, mistä etsiä halpoja lentoja: Itä-Eurooppa, vertaa tarjouksia (eritoten Euroopassa), Jenkkilä, kokoelmasivu halpalentoyhtiöstä.

Missio: Eikö pelkkä reissaaminen reissaamisen vuoksi tai riippukeinussa löhöily kiinnosta? Aktiivimatkailun muodot ovat nykyään monet. Eri maat tarjoavat lukuisia kehitysprojekteja, vapaaehtoistyönmuotoja ja muita yleishyödyllisiä tehtäviä joilla voit pitää itsesi aktiivisena – ja ehkä vähän pelastaa maailmaa siinä sivussa. Tänne on koottu suuri maakohtainen lista erilaisista work and travel- ja muista hyväntekeväisyysprojekteista, joihin voi ottaa osaa tienpäällä. Usein paikat tarjoavat majapaikan ja ruokaa työtä vastaan. Joskus auttaminen on palkkiovapaata.

Majoitus: Matkaoppaat ovat tässäkin usein hyödyksi. Aina tiepäällä ei ole wlania tai tietokonetta saatavilla. Kun netti löytyy, kannattaa ajankohtaista tietoa etsiä edullisia majoituspaikkoja ja hostelleja listaavilta verkkosivuilta, kuten hostelworld ja hostels.

Pakkaaminen: Maailman ympäri matkaamisen perusajatus liittyy erilaisissa ympäristöissä, kulttuureissa – ja sääolosuhteissa viipymiseen. Näin ollen viisas pakkaa jo etukäteen kaikkien sääolosuhteiden vaatekerrat (mieluusti isoihin minigrip-pusseihin, etteivät kastu jos rinkka kastuu), makuupussin, vaelluskengät tai sadetta kestävät lenkkarit, peruslääkkeet, ohuen pyyhkeen, hygieniatarpeet ja erilaisia erävälineitä omien mieltymysten mukaan. Minimalismi on kaiken a ja o. Allekirjoittaneen kaltaisille materialisteille tämä on väillä pirun vaikeaa.

Fiilis: Keep it good. Välillä väsyttää. Sitten kannattaakin unohtaa hetkeksi suunnitelmat ja jämähtää paikoilleen.

(Kuva: Flickr, Creative Commons)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti