tiistai 27. heinäkuuta 2010

Ovo je Balkan



Mitä tulee ensimmäisenä mieleen sanasta Balkan? Ainakin euroviisukappaleet, joiden kertosäkeessä kierrätetään oman niemimaan jaloa kutsumanimeä haitarin poljennan tahdissa. Allekirjoittaneen kesäreissu kohdistuikin tänä vuonna haitaripopin lähteille: Serbiaan, Kroatiaan ja Bosnia-Hertsegovinaan.

Unkarin alapuolella lepäävät entisen Jugoslavian valtiot voivat aiheuttaa jonkin verran haasteita muistettavuuden kannalta. Uusia valtioita syntyy aina muutaman vuoden välein ja eri paikkojen kyseenalainen itsenäisyys ihmetyttää pohjoista matkaajaa.

Lyhyt muistinvirkistys entisen Jugoslavian valtioista lieneekin paikallaan. Aikaisemmin kuusi sosialistista liittotasavaltaa (Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Slovenia) muodostivat Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan. Nykyään entisillä liittotasavalloilla on omat valtiot rajoineen ja rauha vallitsee suurimmassa osassa maita (Serbiasta itsenäisyyttä hakevaa Kosovoa lukuun ottamatta), mutta etniset ristiriidat eivät ole vieläkään täysin pyyhkiytyneet muistista.

Lähtemättä politisoimaan liikaa aiheesta sanottakoon, että serbit ovat hyvin ylpeitä entisen Jugoslavian isäntävaltion statuksestaan, kroatialainen vannoo oman rannikkovaltionsa erinomaisuuden nimeen ja bosnialainen eroaa omasta mielestään täysin naapureistaan. Toki eroavaisuuksia löytyy, mutta jo pelkästään alueen lähihistoriaa katsoen ei ole yllättävää, kuinka samankaltaisia Balkanin maat ovat aina ruokakulttuurista kieleen ja yleiseen tapakulttuuriin.

Koska hyviä vinkkejä on monia, teen useamman bloggauksen Balkanista. Matka alkoi Serbian pääkaupungista Belgradista, joka ihastutti ja ihmetytti rappioarkkitehtuurillaan. Historiaa hehkuvien roomalaisten rakennusten viereen kasatut neuvostorumilukset luovat kokonaisuuden, jota voi joko ihastella tai kauhistella. Valinta on vierailijan käsissä. Mutta lisää Serbiasta ja Belgradista myöhemmin.

Jotta päästään takaisin kevyeen Balkan-tunnelmaan voi taustalle jättää soimaan Serbian tämänvuotisen euroviisukappaleen, jonka nimi kääntyy Tämä on Balkan. Jos joku ei pelannut viihdyttävää Euroviisu-juomapeliä itse tapahtuman aikaan, voi tviisumuistoa verestää Cityn ohjeiden ja Norjan viisusivuilta löytyvien klippien avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti